Örebro på en kafferast

Upptäck Örebro på bara 15 minuter, perfekt på vägen mellan konferensen och hotellet.

1. Slappa på jättebänk med utsikt över slottet

I Henry Allards park finns konstverket Park Bench av den franske konstnären Lilian Bourgeat. Det är precis som det låter – en parkbänk, men i jätteformat! Här har du en magnifik utsikt över slottet!

2. Ta en promenix genom kulturstråk

Ta en lov längs Södra Strandgatan och spana in stadens kulturhoods. Här finns silverpalatset Kulturkvarteret, eleganta Örebro konsthall och klassiskt vackra Konserthuset.

3. Kaffe To go under historisk trädkrona

Ta en rask promenad med förmiddagskaffet i handen till Oskarsparken vid Stortorgets nedre del. Här hittar du Von Akens kastanj som har vakat majestätiskt över parken sedan 1700-talet.

4. Säg hej till Örebros pingvin

Klädd i frack står den, knappt en halvmeter hög, i ett hörn och vakar över Stortorget. Omtänksamma personer ser till att pingvinen får mössa och halsduk på vintern och när hen blev kidnappad engagerade sig örebroarna för att rädda den.

5. Strosa på Stortorget

Stortorget är, med sina 362 meter, ett av Sveriges längsta torg. Från början kallades torget för Stora torget och låg mellan Drottninggatan och Köpmangatan. Efter 1854 års stadsbrand, då stora delar av trästaden Örebro förstördes, bestämde man att torget skulle förlängas till Kungsgatan för att i framtiden fungera som eldbarriär.

6. Spana in Prideminnesmärket

De första prideliknande demonstrationerna i Sverige arrangerades här i Örebro. Den 15 maj 1971 samlade Gay Power Club ett femtontal personer under paroller såsom ”Kunskap raserar fördomar” och ”Sexuell jämlikhet”. 50 år senare invigdes detta Prideminnesmärket.

7. Har du inte en kvart över?

Då kanske du har 1 minut och 57 sekunder över till att titta på denna stadsvandring. Där får du se att Örebro inte bara är ett vackert slott. Det är även gardiner, en svamp och en jättelång tårta.

Två timmar över?

Kanske är ditt tåg försenat? Grattis! Det är alltid trevligt att tillbringa några timmar i Örebro. Här finns fler tips för dig som har mer tid över.

Upplev mer av Örebro