Välkommen till en lagom liten storstad

Örebros storlek och gynnsamma läge mitt i Sverige gör det väldigt enkelt att mötas här. Det är lätt att ta sig hit med bil, buss och tåg. Konferens- och kongresshallarna ligger alla centralt, på bekvämt promenadavstånd från tågstationer, hotell, restauranger och shoppingstråk. Samtidigt bjuder staden på storstadspuls och mångfald.
En stad som bjuder på sig själv
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

För en tid sedan fick jag frågan vilka som är mina favoritplatser i världen. När jag hade räknat upp sex olika platser i Örebro undrade journalisten om jag aldrig åker utomlands? Jodå, det gör jag, men jag blir lika glad varje gång jag kommer tillbaka till Örebro. Det är som att komma hem till en person som bjuder på sig själv, en sympatisk och varm människa som har nära till skratt men också äger ett berikande djup. En människa som får mig att känna mig välkommen och må bra. Jag har tur som bor i Örebro, för jag upplever den här känslan varje dag.

Kirurgveckan är en fjäder i hatten för kliniken, USÖ och Örebro
Göran Wallin
Verksamhetschef, Kirurgiska kliniken, USÖ

Kirurgveckan är den viktigaste nationella händelsen för kirurger i Sverige. Varje år samlar den 1 500 deltagare, och det är mer eller mindre ett krav att kirurger ska besöka Kirurgveckan åtminstone vartannat år. År 2006 hölls den i Örebro, och 2015 är det dags igen.

– Ingen klinik eller sjukhus har tidigare arrangerat Kirurgveckan två gånger, berättar Göran Wallin. Så vi får se detta som ett bevis på trovärdighet och förväntan att vi kan prestera ett bra program, bra lokaliteter och ett bra socialt program. Det är verkligen en fjäder i hatten för Kliniken, USÖ och inte minst Örebro, som under fem dagar får chansen att visa upp sig som en aktiv och attraktiv stad.

Större möten och kongresser är oerhört värdefulla för Örebro, både för staden och för näringslivet
Margareta Wall
Kommunikationsdirektör, Örebro kommun

Större möten och kongresser är oerhört värdefulla för Örebro, menar Margareta Wall, kommunikationsdirektör på Örebro kommun.

– Det är ett utmärkt tillfälle för oss att visa vilken fantastisk stad Örebro är. Och det innebär att många människor kommer hit, vilket är bra för både staden och näringslivet. Restauranger och hotell får ett uppsving och vi upplever att många av besökarna får mersmak och vill uppleva ännu mer av Örebro, och i allra bästa fall etablera sig här.

– Örebro är en bra mötesplats, menar Margareta. Vi har ett unikt geografiskt läge och många bra lokaler att mötas i, här finns något för stora kongresser men också för mindre samlingar. Vi är bra på möten, helt enkelt!

Microsoft valde Örebro. Igen och igen!
Liselotte Isacsson
Marknadschef för tekniska målgrupper på Microsoft

TechDays är Microsoft Sveriges största IT-evenemang. 2010 hölls konferensen för första gången i Örebro — och överträffade alla förväntningar. Därför valde Microsoft Örebro 2011 och 2012 också.

— Vi får alltid ett positivt bemötande från alla håll, säger Liselott Isacsson på Microsoft. Det goda samarbetet med kommunledning, näringsliv. Örebro universitet, Örebro Convention Bureau och Conventum gör att vi kan koncentrera oss på att skapa en fantastisk mötesplats. Det är första gången Microsoft väljer att lägga en konferens på samma ort utanför Stockholm tre år i rad.

— Örebros geografiska läge och de goda kommunikationerna dit bidrar självklart till beslutet.