Kultur- och konferensanläggningen Voksenåsen

8 jun 2016
Örebros landshövding Maria Larsson är ny ordförande för krigsgåvan. Maria Larsson har fått i uppdrag att vara ordförande för kultur- och konferensanläggningen Voksenåsen som Sverige fått i gåva av Norge. Det var 1955 som Norge skänkte hotell och konferensanläggning Voksenåsen till Sverige som tack för hjälpen under andra världskriget. Tage Erlander, dåvarande statsminister, tog emot nationalgåvan som öppnades 1960 av kung Gustav VI Adolf och norske kung Olav V.

– Det är ett mycket hedrande uppdrag att bli ordförande för denna nationalgåva. Det är mer än en hotell och konferensanläggning. I svenska regeringens riktlinjer står bland annat att Voksenåsen ska stärka samhörigheten mellan svenskar och norrmän. Det känns stort, men jag ska göra vad jag kan för att försöka leva upp till detta, säger landshövding Maria Larsson.

Anläggningen är belägen 15 kilometer från centrala Oslo, nära Holmenkollen, 500 meter över havet med en milsvid utsikt över Oslo och Oslofjorden.

Det var Kulturdepartementet, för svenska staten, som nominerade Maria Larsson till ordförandeposten. 28 maj beslutade Voksenåsens bolagsstämma att utse Larsson till ny ordförande efter Eva Larsson, tidigare landshövding i Värmlands län.